Torskrygg med rödvinssky och knaperstekt fläsk

Torskrygg med rödvinssky och knaperstekt fläsk

Av: / Foto: Tia Borgsmidt
60 min
4 portioner
Med tillbehör som linser, rödvinssky och knaperstekt fläsk är det här en mustig fiskrätt. Smörsvängd spenat är gott till!
Fler recept på:
Potatis, Fisk, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. 4 bitar skrei eller annan torsk med skinn (à 150 g)
    2. smör
    3. flingsalt och nymald peppar
    4. 150 g rökt sidfläsk i bit
  1. Linser:

    1. 2 dl puylinser
    2. 1 bananschalottenlök
    3. smör
    4. 1 1/2 msk kalvfond
    5. 5 dl vatten
    6. 1 lagerblad
    7. ett par timjankvistar
    8. 1 1/2 dl hackad persilja
    9. flingsalt och nymald peppar
  2. Rödvinssky:

    1. 1 schalottenlök
    2. 2 dl rödvin
    3. 1/2 dl vatten
    4. 2 msk kalvfond
    5. 1/2 msk majsstärkelse (maizena)
    6. 50 g smör

Gör så här

    1. 1.

      Linserna: Skölj linserna. Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt fond, vatten, lagerblad, timjan och linser. Koka linserna mjuka under lock enligt anvisningar på förpackningen, 35–40 minuter. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

    2. 2.

      Skyn: Finhacka löken. Koka ihop lök, vin, vatten och fond, cirka 5 minuter. Vispa ner stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta 2 minuter. Värm skyn vid servering utan att den börjar koka och vispa ner smöret i klickar.

    3. 3.

      Strimla och knaperstek fläsket. Låt rinna av på hushållspapper.

    4. 4.

      Fisken: Sätt ugnen på 150°. Bryn fiskens skinnsida hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 47°.

    5. 5.

      Lägg upp linser och torskrygg. Toppa med fläsk och servera med vinskyn.

Tips från kocken

För den som vill, är linserna goda att byta ut mot potatismos eller jordärtskockspuré.
Fler recept på:
Potatis, Fisk, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?