Torskrygg i saffrans- och räksås

Torskrygg i saffrans- och räksås

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
4 portioner
Smarrig rätt som kan bli både förrätt och huvudrätt!
Fler recept på:
Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g torskrygg i portionsbitar
    2. salt, vitpeppar
    3. 1 st mindre purjolök
    4. 1 st liten fänkål
    5. 1 st röd paprika eller 1/2 vardera av orange och röd
    6. smör eller olja till stekning
    7. 4–5 dl fiskbuljong
    8. 1–2 msk hummerfond
    9. 2 dl torrt vitt vin
    10. 1 pkt saffran, ca 1/2 g
    11. 1 kg oskalade räkor
    12. 3 dl vispgrädde
    13. 150 g sugar snaps
    14. dill
  1. Lag

    1. 1 liter vatten
    2. 1/2 dl salt
    3. 2 msk socker

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp vatten, salt och socker. Låt kallna. Lägg i torskbitarna i minst 1 timme eller i ett par timmar.

    2. 2.

      Strimla purjolöken, skiva fänkålen tunt och skär i mindre bitar, skär paprikan i mindre bitar. Fräs dem mjuka i en stor panna med kryddor. Späd med buljong, fond och vin. Tillsätt saffran. Låt det puttra i ett par min.

    3. 3.

      Skala räkorna.

    4. 4.

      Rör ner grädden, sjud 5–8 min. Ta upp torsken ur lagen och lägg ner i pannan med hålslev och sjud den i några min med sugar snapsen tills torsken precis är klar.

    5. 5.

      Lyft upp torsken igen och lägg i djupa tallrikar. Lägg i räkorna i pannan och låt allt bli varmt. Skeda räkor och sås över fisken, garnera med dill. Servera genast, gärna med gott bröd till.

Fler recept på:
Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?