Torrone (nougat)

Torrone (nougat)

Av: / Foto: Peter Kroon
60 min
30 bitar
Torrone nougat är en traditionell godis som äts kring jul i Italien och Spanien.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 450 g honung
    2. 350 g strösocker
    3. 1 dl vatten
    4. 1 msk glykos
    5. 55 g äggvitor
    6. 1 krm salt
    7. ca 7 dl blandade nötter, t ex mandel, val-, hassel-, cashew- och pistaschnötter
    8. ca 2 dl maizena

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Mät upp honung, socker, vatten och glykos i en stor kastrull (ca 5 liter). Koka tills termometern visar 140°. Rör då och då. Ta kastrullen åt sidan.

    2. 2.

      Använd en matberedare och vispa vitor och salt till hårt skum.

    3. 3.

      Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten svalnat något. Du ska kunna hålla i bunken utan att bränna dig. Rör ner nötterna i den sega massan.

    4. 4.

      Mjöla händer och bakbord med maizena. Stjälp upp massan och knåda lite så att nötterna fördelas.

    5. 5.

      Forma till 2 limpor, ca 40 cm långa. Lägg dem på ett smörpapper. Låt svalna i rumstemperatur i 2–3 tim. Pudra med lite maizena så att ytan inte klibbar.

    6. 6.

      Förvara i rumstemperatur i lufttät burk. Torronen håller i minst en månad – om den räcker så länge.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?