Tomatsoppa med örtströssel och krutonger

Tomatsoppa med örtströssel och krutonger

Av: / Foto: Caroline Tengen
4 portioner
Den här fylliga tomatsoppan är lika god varm som kall och ger en behaglig mättnadskänsla.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 2 gula lökar
    3. 2 vitlöksklyftor
    4. 2 msk olivolja
    5. 3 burkar krossade tomater
    6. 3 dl vatten
    7. 1 tärning höns- eller kycklingbuljong
    8. 1 msk torkad oregano
    9. 2 msk honung
    10. salt och nymald svartpeppar
  1. Ört- och parmesanströssel

    1. 2 dl grovriven parmesan
    2. 1 kruka färsk timjan
  2. Brödkrutonger

    1. 2-3 skivor bröd
    2. 2 msk olivolja
    3. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Finhacka lök och vitlök.

    2. 2.

      Värm olivolja i en stor kastrull och lägg i lök och vitlök och låt det fräsa tills det blir mjukt. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning och rör om. Låt sjuda cirka 15 minuter. Smaka av med oregano, honung, salt och peppar.

    3. 3.

      Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.

    4. 4.

      Grovriv parmesan och blanda med hackad eller repad färsk timjan.

    5. 5.

      Skär brödet i små kuber och droppa över olivolja och lite flingsalt. Rosta brödkuberna mitt i ugnen 10–15 minuter. Ät soppan varm och toppa med ört- och parmesanströssel och brödkrutonger.

Tips från kocken

Soppan kan också serveras som förrätt vid en trerättersmiddag och smaksättas med fler örter, till exempel basilika och oregano.
Är innehållet i detta recept olämpligt?