Tomatpaj med svamp och fetaost

Tomatpaj med svamp och fetaost

120 min
4 Portioner
En matig tomatpaj som passar perfekt till picknicken eller på buffé bordet.
Fler recept på:
Bröllop, Fetaost, Basilika, Svamp, Tomater, Vitlök, Paj, Sallad
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 150 g speltmjöl
    2. 150 g Vetemjöl
    3. 1 tsk Salt
    4. 100 g Smör
    5. 3 msk Vatten
  2. Fyllning

    1. 500 g svamp t ex portobello eller skogschampinjon
    2. 3 st vitlöksklyftor
    3. 2 msk Olivolja
    4. 0.25 knippe basilika
    5. 6 st Ägg
    6. 2.5 dl Vispgrädde
  3. Dessutom

    1. 300 g körsbärstomater på stjälk
    2. 1 burk fetaost i olja
  4. Tillbehör

    1. grönsallad

Gör så här

    1. 1.

      Pajdeg: Lägg mjöl och salt i en skål, och smula ner smöret. Bearbeta med fingrarna, tillsätt vattnet och samla ihop till en deg.

    2. 2.

      Packa in i plastfolie och låt vila i kylen 1–2 timmar. Kavla ut degen och lägg i en pajform, 25–30 cm i diameter.

    3. 3.

      Fyllning: Skär svamp och vitlök i skivor, och stek i olja i en varm panna i 10 minuter. Hacka basilikan grovt.

    4. 4.

      Blanda svamp, vitlök och basilika, och fördela det ovanpå pajbotten. Vispa ägg och grädde tillsammans med salt och peppar, och häll fyllningen ovanpå.

    5. 5.

      Lägg i tomaterna hela med stjälken kvar i pajen. Stjälken är fin som dekoration och lätt att ta av när man ska äta.

    6. 6.

      Smula över fetaosten. Grädda pajen i 200° i ca 45 minuter, tills den är gyllene.

    7. 7.

      Servera pajen varm eller kall med en grönsallad till och ev några skivor kallskuret.

Är innehållet i detta recept olämpligt?