Tom kha med räkor

Tom kha med räkor

Av: / Foto: Peter Phillips
20 min
4 personer
En thailändsk soppa som ofta serveras med kyckling. Här är en variant med räkor.
Fler recept på:
Skaldjur, Thai-mat, Soppa, Chili, Citron, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 400 g räkor
    2. olja
    3. 1 st bit ingefära
    4. 1–2 st vitlöksklyftor
    5. 4 msk sweetchilisås
    6. salt
    7. 400 g kokosmjölk
    8. 1 st bit galangalrot
    9. 2 st limeblad
    10. citrongräs
    11. 1/2 msk räkchilipasta
    12. 2 msk fisksås (fish sauce)
    13. 1 st lime
    14. 1 st fiskbuljongtärning
    15. 6–8 st champinjoner
    16. 2 st tomater (eller 6–8 körsbärstomater)
    17. färsk koriander

Gör så här

    1. 1.

      Hetta upp en wokpanna med några matskedar olja. Fräs räkorna hastigt på hög värme med finriven ingefära, hackad vitlök och några matskedar sweetchilisås. Smaka av med lite salt.

    2. 2.

      Koka upp kokosmjölken med fint skivad galangalrot, limeblad, några krossade och skivade citrongräs (använd endast nedre delen), räkchilipasta, fisksås och limesaft. Smula i en fiskbuljongtärning. Låt allt sjuda i cirka 5 minuter.

    3. 3.

      Skiva champinjoner och urkärnade tomater och lägg i soppan tillsammans med räkorna. Låt allt bli varmt och servera med mycket färsk koriander och extra limeklyftor.

Fler recept på:
Skaldjur, Thai-mat, Soppa, Chili, Citron, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?