Tjinuskitårta

Tjinuskitårta

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
14 bitar
Kolatårta! Mandelbottnar, fluffig grädde och söt kola i ljuv förening - smarrigt !
Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 125°
    2. 200 g skållad sötmandel
    3. 3 st äggvitor
    4. 1 dl strösocker
  1. Kolasås

    1. 1½ dl vispgrädde
    2. 1 dl strösocker
    3. 3/4 dl ljus sirap
    4. 2 tsk rumstemp smör
  2. Garnering

    1. 4–5 dl vispgrädde
    2. ca 100 g hallon
    3. mandelspån

Gör så här

    1. 1.

      Mal mandeln. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ner mandeln.

    2. 2.

      Bred ut smeten på ett bakpapper i en långpanna (eller plåt), ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen, 45 min.

    3. 3.

      Dela bottnen på mitten. Verkar bottnen lite kladdig, så låt den stå i eftervärmen tills den blir klar. Lossa från papperet.

    4. 4.

      Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme, 20–30 min, tills krämen tjocknar. Rör i smöret och låt krämen svalna (men inte stelna).

    5. 5.

      Garnering: Vispa grädden. Bred hälften av grädden på den ena bottnen. Ringla över hälften av kolasåsen. Lägg på nästa botten. Bred på resten av grädden och ringla över mer kolasås. Dekorera med hallon och mandelspån.

Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?