Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

Av: / Foto: Matilda Lindeblad
1080 min
6 portioner
En klassiker som sköter sig själv under många timmar i ugn.
Fler recept på:
Långkok
Annons

Ingredienser

    1. 1,2 kg djupfryst benfri älgstek
  1. Lag

    1. 1 1/2 liter vatten
    2. 1 dl salt
    3. 1 msk socker
    4. 2 krm svartpeppar
    5. 1 krm hel vitpeppar
    6. 6 st enbär
    7. 1 msk torkad timjan
    8. 1 msk rosmarin
  2. Garnering

    1. färsk timjan
    2. flingsalt och svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt in den frysta steken i ugnen på galler med en plåt under på 65–75° i ca 12–14 timmar. Älgen ska ha en innertemperatur på 65–70°.

    2. 2.

      Blanda ihop vattnet med kryddorna och låt koka upp. Smaka av. Stark smak är bra, det ger riklig smak till älgen.

    3. 3.

      När steken är klar, lägg den i den kokheta lagen i ett trångt kärl. Låt köttet svalna i lagen ca 3–4 timmar.

    4. 4.

      Ta upp steken och torka av den lätt. Bind upp steken och dekorera med timjan, flingsalt och peppar. Skär steken i medeltunna skivor och servera med tillbehören.

Fler recept på:
Långkok
Är innehållet i detta recept olämpligt?