Tjälknöl med krispig grönsallad

Tjälknöl med krispig grönsallad

Av: / Foto: Ralph Månsson
25 min
4 personer
Eftersom steken är fryst när den sätts in i ugnen tar det 12 timmar innan den är klar, men den sköter ju sig själv!
Fler recept på:
Bröllop, Gratäng, Sallad, Potatis, Morot
Annons

Ingredienser

    1. ca 1 kg fryst ren- eller oxstek
    2. lag
    3. 1 1/2 liter vatten
    4. 1 dl salt
    5. 1 msk socker
    6. 10 st svartpepparkorn
    7. 1 tsk torkad timjan
    8. 1 tsk torkad rosmarin
  1. Sallad

    1. 2 st morötter
    2. 1 st liten squash
    3. 7 cm purjolök
    4. 20 g rucola
    5. 1 dl stor kapris
    6. 1/2 dl torkade tranbär
    7. 1/2 dl olivolja
  2. Balsamsirap

    1. 3 dl rött vin
    2. 1 dl balsamvinäger
    3. 3/4 dl råsocker
  3. Servering

    1. potatisgratäng med getost

Gör så här

    1. 1.

      Lägg den frysta steken i en eldfast form och låt stå i ugnen på 67–75° i 12 timmar.

    2. 2.

      Koka upp lagen och lägg ner steken direkt från ugnen. Låt svalna och ligga i lagen i 4 timmar i kylen, inte längre eftersom lagen är salt. Ta upp steken och torka av den.

    3. 3.

      Sallad: Strimla morot och squash tunt. Skär purjolöken fint. Blanda i en bunke med rucola, kapris, tranbär och olivolja.

    4. 4.

      Balsamsirap: Koka ihop ingredienserna tills de börjar tjockna något, ca 15 minuter. Ta från värmen och låt svalna. Sirapen tjocknar något mer när den svalnar.

    5. 5.

      Skär steken i tunna skivor och servera med salladen, balsamsirap och potatisgratäng

Fler recept på:
Bröllop, Gratäng, Sallad, Potatis, Morot
Är innehållet i detta recept olämpligt?