Timmerstuga med takmossa

Timmerstuga med takmossa

Av: / Foto: Anette Nilsson
240 min
1 stuga
Kanske det charmigaste julpyntet som går att göra. Var gärna flera som hjälps åt med bygget, så går det ännu lättare.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

 1. Långsidor och gavlar

  1. 450 g mandelmassa
  2. 1 msk äggvita
  3. + lite till ”lim”
 2. Tak och bottenplatta

  1. 75 g smör
  2. 1 dl ljus sirap
  3. ¾ dl strösocker
  4. ¾ dl vatten
  5. 1½ tsk mald kanel
  6. 1½ tsk mald ingefära
  7. 1½ tsk mald kryddnejlika
  8. ca 4 dl vetemjöl
  9. ¾ tsk bikarbonat
 3. Mossa

  1. 50 g mandelmassa
  2. ett par droppar grönhushållsfärg
 4. Kristyr

  1. 2 dl forsocker
  2. 1¼ msk äggvita
  3. ett par droppar ättiksprit
 5. Svampar

  1. vit marsipan
  2. röd hushållsfärg

Gör så här

  1. 1.

   Ta ut gaveldelen till huset enligt mallen, bredd 12 cm, 8 cm höga väggar och 13 cm full takhöjd. Gör en rektangulär mall till taket som är 17x10 cm, samt en rektangulär till fram- och baksidan som är 8x15 cm. Gör en mall till dörren som är 4x4½ cm.

  2. 2.

   Arbeta in 1 msk äggvita i mandelmassan på arbetsbänken tills den är slät, smidig och formbar. Spara lite av den övriga äggvitan till att limma ihop delarna.

  3. 3.

   Rulla ut smala strängar av mandelmassan, ca 2 cm tjocka, och lägg dem intill varandra på en plåt med bakplåtspapper. Pensla lite äggvita mellan varje sträng så att de limmas ihop och tryck till lätt så att de fastnar i varandra. Lägg på mallarna för långsidorna och gavlarna och skär bort den överflödiga massan. Skär ut två fönster på varje långsida, ett fönster på ena gaveln och en dörr på den andra gaveln. Dela dörren i två delar. Låt delarna torka i rumstemperatur under bakduk cirka 2 dagar.

  4. 4.

   Tak och bottenplatta: Mät upp smör, sirap och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills smöret smält. Ta från värmen och tillsätt vatten och kryddor. Rör om och ställ att svalna till rumstemperatur.

  5. 5.

   Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt till smeten. Rör om till en slät men något lös deg. Lägg degen i en lufttät plastpåse och låt den ligga i kylskåpet 2 dygn.

  6. 6.

   Sätt ugnen på 200°. Grädda mandeldelarna mitt i ugnen tills de får en gyllenbrun färg, 12–15 minuter. Låt dem kallna på plåten innan de lossas.

  7. 7.

   Ta fram den kalla pepparkaksdegen. Arbeta in lite mer vetemjöl om den känns lös.

  8. 8.

   Mjöla ett decilitermått och mät upp två degbitar à 1 dl. Tryck ut dem med mjölade händer på bakpappersklädd plåt till två takdelar enligt mallarna. De kan vara lite ojämna i kanterna, men håll en rak linje i ovankanten där takdelarna möts i nocken då huset sätts samman.

  9. 9.

   Mossa: Färga mandelmassan med några droppar grön hushållsfärg. Finriv mandelmassan över takdelarna som mossa.

  10. 10.

   Grädda takdelarna mitt i ugnen cirka 15 minuter, passa noga så att inte mandelmassan blir bränd. Låt dem kallna på plåten.

  11. 11.

   Tryck ut den resterande pepparkaksdegen, med mjölade händer, till en rund platta på bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Grädda bottenplattan 15–18 minuter. Låt kallna på plåten.

  12. 12.

   Kristyr: Sikta florsockret och tillsätt äggvita och ättiksprit. Rör om till slät och segrinnande konsistens.

  13. 13.

   Stryk lite kristyr på sidorna av gavlarna och limma samman med långsidorna. Stryk lite kristyr på gavelsidornas lutande delar och limma fast taket. Det går lättast om man är två – en som limmar och en som stöttar huset.

  14. 14.

   Ringla lite kristyr på bottenplattan där huset ska stå. Lyft över huset och fäst i kristyren. Doppa dörren i lite kristyr och fäst. Låt huset stå och vila tills kristyren stelnat, vilket tar några timmar.

  15. 15.

   Svampar: Dela vit marsipan i två bitar. Färga den ena delen med lite röd hushållsfärg. Forma vita fötter till svamparna och röda hattar av den färgade marsipanen. ”Limma” ihop dem med en gnutta äggvita och garnera med små droppar av kristyr. Låt stelna och lägg dem sedan som garnering på taket.

  16. 16.

   Sikta eventuellt lite florsocker över huset som ”snö”.

Tips från kocken

Låt mandelväggarna få torka den angivna tiden. Då får de en torr yta och håller formen under gräddningen. Skulle pepparkaksdelarna kännas mjuka när du tar fram dem, sätt in dem i ugnen på 100° och låt dem torka ytterligare en stund tills de är hårda. Det är viktigt att ha rätt konsistens på kristyren för att få huset att hålla samman. Den ska vara så tjockflytande att den ”segrinner” nerför skeden.
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?