Timmerman

Timmerman

360 min
1 limpa
Investera tid i att baka dig ett matigt och nyttigt bröd med grahamsmjöl, vetemjöl och surdeg. Underbart gott! Räkna med att degen tar ett dygn att förbereda.
Annons

Ingredienser

  1. 2.5 dl Vatten
  2. 1.25 dl Vetesurdeg
  3. 1 tsk Honung
  4. 1 dl grovt grahamsmjöl
  5. 1.75 dl fint grahamsmjöl
  6. 3 dl Vetemjöl
  7. 0.5 msk Salt

Gör så här

  1. 1.

   Steg 1: Sätt ugnen på 250°. Rosta grovt grahamsmjöl hårt i ugnen; det ska bli rejält rostat men inte bränt så håll koll! Låt svalna. Kör allt utom saltet i assistent på låg växel i 10 minuter. Tillsätt salt och kör i 5 minuter till.

  2. 2.

   Olja en plastlåda, lägg i degen och täck över med en kökshandduk. Efter 2 timmar, stöt degen genom att vika alla sidor till mitten och vända på degen. Jäs i ytterligare 2 timmar. Stjälp sedan upp degen på mjölat bord; slå upp den i jäskorg, form eller använd en mjölad kökshandduk i botten på en bunke.

  3. 3.

   Sätt brödet i kylen och låt jäsa minst 18 timmar, gärna längre tid för fylligare smak.

  4. 4.

   Steg 2: Sätt ugnen på 250°. Lägg gärna in en baksten samt ställ in en tom plåt längst ner i ugnen. Ta ut brödet ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Vänd brödet försiktigt ur korgen (eller den form du valt) och snitta med vass kniv.

  5. 5.

   Lägg in brödet på bakstenen, häll ett glas vatten på den tomma plåten och sänk temperaturen till 230°. Baka brödet i cirka 35 minuter till en innertemperatur på 98°.

Är innehållet i detta recept olämpligt?