Timjankokt päron med bergamottkräm


Timjankokt päron med bergamottkräm


Av: / Foto: Christina Uhlin
240 min
4 pers
En riktigt härlig dessert!
Fler recept på:
Efterrätt, Citron
Annons

Ingredienser

  1. Timjankokt päron

    1. 4 päron
    2. 2 1/2 dl socker
    3. 2 dl vatten
    4. 2 dl vitt vin
    5. saften av 2 citroner
    6. 2 timjankvistar
  2. Citronbotten

    1. 1 dl grovhackad vit choklad
    2. 75 g rumstempererat
 smör
    3. 2 äggulor
    4. 1 msk glykos
    5. skalet av 2 citroner
    6. 2 äggvitor
    7. 1/2 dl socker
    8. 1/2 dl mjöl
  3. Bergamottkräm

    1. 1 gelatinblad
    2. 1/2 dl saft av bergamott
    3. 1 msk citronsaft
    4. 0,7 dl socker
    5. 2 ägg
    6. 125 g smör
  4. Garnering

    1. ev myskmadra el annat grönt

Gör så här

    1. 1.

      Timjankokt päron
: Skala päronen och spara skalen till att göra chips med.
 Dela päronen i mindre bitar, ca 1x2 cm, och lägg dem i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna. 
Koka upp och stäng sedan av värmen. Låt päronen ligga kvar i lagen tills de är mjuka. De ska serveras kalla.

    2. 2.

      Päronchips:
 Sätt ugnen på 60°. 
Lägg de sparade päronskalen på en bakpappersklädd plåt, sätt in den i ugnen och låt luckan stå på glänt.

 Det tar ca 4 timmar.

    3. 3.

      Citronbotten: Sätt ugnen på 160°. 
Smält chokladen över ett varmt vattenbad och rör ner smöret. Rör sedan ner äggulor, glykos och citronskal.

    4. 4.

      Vispa upp äggvitorna i en separat bunke och tillsätt sockret lite i taget. När äggviteskummet börjar bli fast, vänd ner mjölet och blanda runt. Vänd till sist ner chokladblandningen. Stryk ut smeten ca 5 mm tjockt på ett bakplåtspapper (så det täcker papperet) och baka i ugnen i 10 minuter. Låt svalna. Skär eller stansa ut cirklar, ca 10 cm i diameter. Låt stå svalt fram till servering.

    5. 5.

      Bergamottkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
 Värm bergamottsaften, citronsaften och sockret i en kastrull.
 Tillsätt äggen och värm det till 85°. Ta av från värmen, tillsätt det urkramade gelatinbladet och mixa sedan ner smöret med en stavmixer.
 Låt kallna.

    6. 6.

      Vid servering: Arrangera päron och kräm fint på citronbottnarna och toppa med chipsen. Garnera gärna med myskmadra eller annat grönt.

Fler recept på:
Efterrätt, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?