Timjandoftande löksoppa

Timjandoftande löksoppa

Av: / Foto: Anna Skoog. Peter Kam
45 min
4 portioner
En klassisk löksoppa toppas naturligtvis med en gratinerad ostsmörgås. Välj gärna en riktigt smakrik ost.
Fler recept på:
Soppa
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg gul lök
    2. 3 msk olivolja
    3. 2 hönsbuljongtärningar ⒼⓁ
    4. ½ tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk timjan
    5. 1 liter kokande vatten
    6. salt och peppar
    7. 1 tsk vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger
  1. Tillbehör

    1. 1 liten baguette ⒼⓁ
    2. 1½ dl riven ost Ⓛ

Gör så här

    1. 1.

      Skala löken, dela och skiva den. Hetta upp oljan i en gryta, lägg i löken och fräs den mjuk och glansig på medelvärme ca 15 minuter. Rör om då och då.

    2. 2.

      Smula över buljongtärningarna, tillsätt timjan och fräs under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet och låt småkoka cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 200°, gärna grillfunktion.

    3. 3.

      Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Håll soppan varm.

    4. 4.

      Skiva baguetten och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 1–2 minuter tills skivorna fått lite färg.

    5. 5.

      Fördela osten på skivorna och gratinera ytterligare cirka 3 minuter, eller tills osten har smält och fått lite färg.

    6. 6.

      Häll soppan i varma skålar, toppa med brödskivorna och servera.

Fler recept på:
Soppa
Är innehållet i detta recept olämpligt?