Teriyakilax med gurk- och pistaschsalsa

Teriyakilax med gurk- och pistaschsalsa

Av:
45 min
4 personer
Otroligt goda smakkombinationer!
Annons

Ingredienser

  1. Lax i ugn

    1. 600 g benfri lax med skinn
    2. 2 dl teriyaki
    3. En nypa flingsalt
    4. Lite nymald vitpeppar
    5. Stort ark ugnsfolie
  2. Salsa

    1. 1 st gurka
    2. 1 dl pistaschnötter
    3. 1 st röd chili
    4. 1 st lime, saften
    5. 1 tsk flytande honung
    6. 1 tsk sesamolja
    7. 2 tsk fisksås
  3. Russinris

    1. 4 port basmatiris
    2. 0,5 dl blonda russin

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Lax: Riv av 2 stora ark folie och lägg dem på varandra på en ugnsplåt. Lägg laxfilén med skinnsidan ner mitt på folien. Vik upp kanterna lite över fisken. Häll över teriyakisåsen. Salta och peppra. Vik ihop folien så att den sluter tätt. Ställ in i ugnen i ca 20 min.

    3. 3.

      Ris: Koka riset enligt förpackningen och blanda i russinen mot slutet.

    4. 4.

      Salsa: Skala gurkan. Kärna ur den med en sked och skär den i centimeterstora tärningar. Hacka pistaschnötterna grovt och rosta dem hastigt i en torr panna. Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda gurka, pistaschnötter och chili med limesaft, honung och sesamolja. Smaka av med fisksås.

    5. 5.

      Servera riset med laxen och salsan! Receptet kommer från kokboken Nyfångat av Gustafsson, Tengby, Ehrs, Forslin och Holm.

Är innehållet i detta recept olämpligt?