Tapas – smårätter

Tapas – smårätter

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 pers
Bresaolarullader, fylld, grillad paprika och friterad bläckfisk med citron och persilja.
Annons

Ingredienser

 1. Friterad bläckfisk

  1. 200 g opanerade frysta bläckfiskringar (tinade)
  2. salt och peppar
  3. 1 ägg
  4. 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd
  5. 2 1/2 dl olja
  6. 2 msk hackad persilja
  7. 1/2 citron
 2. Fylld grillad paprika

  1. 1 dl ricottaost
  2. 1 vitlöksklyfta
  3. 2 inlagda grillade paprikor
  4. 50 g hårdost, t ex gruyère
  5. 8 oliver
  6. 8 tandpetare
 3. Bresaolarullader

  1. 80 g bresaola eller annan lufttorkad skinka, 12 skivor
  2. 1/2 dl crème fraiche
  3. skal av 1/2 citron
  4. 2 nävar rucola

Gör så här

  1. 1.

   Friterad bläckfisk: Salta och peppra bläckfisken. Vänd den i ett uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Hetta upp en stekpanna eller kastrull med höga kanter med 2 1/2 dl olja till 180°. Kontrollera att oljan håller rätt temperatur genom att lägga i en brödbit i oljan — då den hastigt får en fin gyllenbrun färg är oljan tillräckligt varm. Lägg försiktigt i bläckfiskringarna i omgångar i oljan och vänd efter ca 1 minut, de ska få fin färg. Servera dem med persilja och citronklyftor. Ha gärna lite bröd till.

  2. 2.

   Fylld paprika: Blanda ihop ricottaost och riven vitlök. Dela varje paprika i ca 4 bitar och fyll dem med ricottaosten. Lägg på en bit hårdost och garnera med en oliv. För att de ska stå stadigt, tryck i en tandpetare.

  3. 3.

   Bresaolarullader: Lägg ut bresaola, eller annan lufttorkad skinka, omlott på en bit plastfolie. Bre på crème fraiche, riv över citronskal och strö över rucola. Rulla ihop bresaolan med hjälp av plastfolien. Ta bort plastfolien och dela rullen i 2—3 cm tjocka skivor vid servering. Går utmärkt att förbereda dagen före servering.

Tips från kocken

Servera smårätterna tillsammans eller med dina egna favoriträtter. Servera som en plockig förrätt eller som tillbehör på buffén. Panko är en slags ströbröd från Asien som ger en krispig panering vid stekning eller fritering.
Är innehållet i detta recept olämpligt?