Syrlig citruspaj

Syrlig citruspaj

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
60 min
8 portioner
Sött och syrligt på samma gång.
Fler recept på:
Bröllop, Tårta , Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 125 g kallt smör
    3. 1 1/2 msk pressad citronsaft
    4. 2–3 msk iskallt vatten
  2. Fyllning

    1. 2 1/2 dl apelsinjuice (drickfärdig)
    2. 1 dl socker
    3. 3 msk majsena majsstärkelse
    4. 2 msk vetemjöl
    5. 3 äggulor
    6. 2 msk socker
    7. 30 g smör, smält
    8. 3/4 dl pressad citron
    9. rivet skal från 1 liten citron
  3. Maräng

    1. 3 äggvitor
    2. 1 dl socker

Gör så här

    1. 1.

      Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand, men inte längre än att den precis går ihop. Täck botten på en form, ca 24 cm i diam med löstagbar kant, med bakplåtspapper. Kavla ut degen anpassat till formen och lägg i, låt den gå en bit upp mot kanten. Låt stå i kyl ca 30 min.

    2. 2.

      Blanda juice, 1 dl socker, majsena och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp under kraftig omrörning tills det tjocknar. Dra kastrullerna från värmen.

    3. 3.

      Vispa äggulorna pösiga med 2 msk socker. Rör ner äggulorna och sist det smälta smöret, sjud upp under omrörning utan att koka. Rör ner citronsaft och -skal lite i taget. Låt svalna.

    4. 4.

      Nagga bottnen och förgrädda i 200°, 10–12 min tills den blir ljusbrun. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner sockret och vispa ytterligare tills det blir tjockt och blankt.

    5. 5.

      Grädda i 175° , 12–15 min. Låt svalna

    6. 6.

      Bred ut citronkrämen över bottnen. Lägg marängen i en tjock ring runt kanten och skeda upp mot mitten till en topp.

Fler recept på:
Bröllop, Tårta , Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?