Syrlig citronmarängpaj med vispgrädde

Syrlig citronmarängpaj med vispgrädde

Av: / Foto: Ulf Svensson
6 port
Vad döljer sig under det goda marängtäcket om inte en läcker citronkräm. Den här pajen passar lika bra till fikastunden som till dessert på middagsbjudningen. Både sött och syrligt!
Fler recept på:
Maränger
Annons

Ingredienser

    1. 125 g smör
    2. 1 dl strösocker
    3. 1 ägg
    4. 4 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 1 1/2 dl strösocker
    2. 150 dl smör
    3. 2 citroner (saft och skal)
    4. 2 ägg
    5. 2 äggulor
  2. Maräng

    1. 3 äggvitor
    2. 2 dl strösocker
  3. Servering

    1. citronmeliss
    2. 3 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut och klä en pajform med degen. Nagga och ställ kallt 20 min.

    3. 3.

      Grädda i 200° i 20 min.

    4. 4.

      Fyllning: Blanda ihop socker, smör, citron, ägg och äggulor i en värmetålig skål. Sjud fyllningen över vattenbad. Vispa hela tiden. Ta bort krämen från värmen så fort den blivit tjock. Vispa den kall i kallt vattenbad. Häll krämen i pajskalet.

    5. 5.

      Maräng: Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, fortsätt vispa. Spritsa marängen på krämen. Grädda högt upp i ugnen i 250°, tills marängen fått fin färg. Passa så att den inte bränns.

Fler recept på:
Maränger
Är innehållet i detta recept olämpligt?