Syltade plommon med mandelglass, yuzugelé och stekt choklad

Syltade plommon med mandelglass, yuzugelé och stekt choklad

Av: / Foto: Christina Uhlin
90 min
4 personer
En lyxig dessert!
Fler recept på:
Efterrätt, Glass
Annons

Ingredienser

  1. Syltade plommon

    1. 4 plommon
    2. 5 dl vatten
    3. 8 dl socker
  2. Mandelglass

    1. 1 gelatinblad
    2. 1 1/2 dl kaffegrädde
    3. 3 1/2 dl mjölk
    4. 1 dl socker
    5. 1 dl salta mandlar
    6. 4 äggulor
  3. Stekt choklad

    1. 2 1/2 dl socker
    2. 3/4 dl vatten
    3. 1 dl grovhackad mörk choklad
  4. Yuzugelé

    1. 3 dl saft av yuzu
    2. 2 dl vatten
    3. 1 dl socker
    4. 7 g agar agar

, ca 1/2 tsk

Gör så här

    1. 1.

      Syltade plommon: Dela plommonen på mitten och lägg dem i en behållare. Koka upp 5 dl vatten och 5 dl av sockret och häll det över plommonen.

    2. 2.

      Ställ behållaren i kylen tills det har blivit kallt. Sila ner lagen i en gryta och tillsätt 1/2 dl socker. Koka upp och häll den över plommonen. Ställ i kylen tills det är kallt. Upprepa ytterligare fem gånger och tillsätt 1/2 dl socker varje gång.

    3. 3.

      Mandelglass: Blötlägg gelatinbladet. Koka upp grädde, mjölk, socker och mandlar. Låt stå och dra i ca 1 timme.

    4. 4.

      Koka upp igen. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och sila sedan av mandlarna. Häll den varma glassmeten över äggulorna. Frys i glassmaskin.

    5. 5.

      Stekt choklad: Koka socker och vatten till 135° och vispa snabbt ner chokladen. Låt kallna.

    6. 6.

      Yuzugelé: Koka upp alla ingredienser under omrörning. Ta av från värmen och ställ i kylskåp tills det stelnar. 
Mixa sedan till en slät gelé med hjälp av en mixer.

    7. 7.

      Vid servering: Arrangera plommonen, mandelglassen och den stekta chokladen snyggt på tallrikar och klicka eller spritsa ut gelén.

Fler recept på:
Efterrätt, Glass
Är innehållet i detta recept olämpligt?