Swedenborg

Swedenborg

300 min
1 Stycken
Detta recept ger dig ett härligt surdegsbröd på rågmjöl, som passar lika bra till frukost, mellanmål och matiga mackor.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1 - skållning

    1. 50 g grovt rågmjöl
    2. 1 tsk salt
    3. 1 dl vatten
  2. Dag 2 - raskdeg

    1. skållning från dag 1
    2. 50 g vetemjöl
    3. 2 msk grovt rågmjöl
    4. 40 g rågsurdeg
    5. 5 g jäst
    6. 1 msk vatten
  3. Dag 2 - slutsteg

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 1 dl vatten
    3. 2 msk svart sirap
    4. 5 g jäst

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Koka upp vatten. Slå vattnet över mjöl och salt i en bunke, blanda väl och täck över med plast. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

    2. 2.

      Dag 2: Blanda skållningen med raskdegen i assistent till en slät deg, cirka 3 minuter. Låt jäsa i 30–40 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna (slutsteget) och kör i assistent först 8 minuter på låg växel, och sedan på hög växel i 2 minuter.

    3. 3.

      Mjöla en bunke, lägg i degen, täck med duk och låt jäsa i 1 timme. Stöt degen genom att vika alla sidor till mitten och vända på degen; jäs i ytterligare 1 1/2 timme. Vält ut degen på mjölat bord, runddriv och lägg den med verket (skarven) nedåt på ett bord där du siktat ett tunt lager med vetemjöl.

    4. 4.

      Täck över igen och jäs i 40–60 minuter. Sätt ugnen på 250°. Lägg in en baksten mitt i ugnen och ställ en tom plåt längst ner i ugnen. Vänd brödet så att den mjölade sidan kommer upp och lägg in brödet på bakstenen, häll ett glas vatten på den tomma plåten och sänk temperaturen till 200°. Grädda brödet i cirka 35 minuter till en innertemperatur på 98°.

Är innehållet i detta recept olämpligt?