Svärmors Tarte Poir - Tarte Tatin på päron

Svärmors Tarte Poir - Tarte Tatin på päron

Av: / Foto: Lars Lingman
30 min
4 st
Enkel Tarte Tatin variant med päron, görs med fördel i portionsformar. Denna görs utan att man behöver karamelisera frukten i stekpanna innan man gräddar i ugnen. Allt monteras i form och sedan gräddas den klart i ugnen. Makalöst god!
Annons

Ingredienser

    1. Marsipan
    2. Smördeg
    3. Socker
    4. Päron
    5. Smör

Gör så här

    1. 1.

      Sätt på ugnen 200 grader (varmluft).

    2. 2.

      Strössla ett tunt lager strösocker i botten av en portionsform.

    3. 3.

      Lägg ca 1 cm tjocka päronbitar i ett mönster på sockret.

    4. 4.

      Lägg en skiva marsipan ungefär stor som en femkrona och 5 mm tjock i mitten ovanpå päronbitarna.

    5. 5.

      Lägg en 1x1 cm stor kub smör ovanpå marsipanen.

    6. 6.

      Skär ut eller stansa ut en platta smördeg som är några centimeter bredare än formen. Lägg smördegsplattan ovanpå alltihopa och trycker ned den runt kanterna. Det blir en ganska toppig konstruktion som kommer sjunka ihop när allt smälter.

    7. 7.

      Stänk vatten över smördegen.

    8. 8.

      Grädda i ugnen i ungefär 15 min tills smördegen blivit gyllenbrun. Den kommer att resa sig som en "bubbla" i ugnen.

    9. 9.

      Ta ut formarna och vänd dem upp och ner så att Tarten lossnar. Tryck ihop tarten något mot det som du vänder upp den mot.

    10. 10.

      Låt svalna. Ät ljummen med grädde eller glass alternativt spar i kyl eller frys och värm vid servering i ugn.

Är innehållet i detta recept olämpligt?