Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

Av: / Foto: Kent Jardhammar
55 min
4 portioner
Gratinerat potatismos till svampstuvning, fläskfilé och bacon är en lika läcker som lyckad kombination.
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Tomater, Broccoli, Fläsk, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. 1 st fläskfilé (ca 500 g)
    2. 2 msk smör
    3. salt, peppar
  1. Stuvning

    1. 250 g svamp
    2. 2 msk smör
    3. 4 msk vetemjöl
    4. 3 dl grädde
    5. 2 dl vatten
    6. 2 msk kalvfond
    7. 2 msk soja
    8. salt, peppar
    9. 140 g tärnat bacon
    10. 100 g ädelost
    11. små tomater
  2. Potatismos

    1. 750 g potatis
    2. 1 msk smör
    3. 1 st äggula
    4. salt, peppar
    5. 1 krm paprikapulver

Gör så här

    1. 1.

      Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt smör och äggula. Salta och peppra.

    2. 2.

      Putsa filén från fett och senor. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra.

    3. 3.

      Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Stek baconet och smula ädelosten.

    4. 4.

      Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset runt kanten. Pudra paprikapulver över moset. Bred stuvning på filén (blir det över kan den serveras som extra sås till) och strö över bacon och ost. Garnera med tomater. Gratinera i 225° ca 10 min.

    5. 5.

      Servera med broccoli.

Är innehållet i detta recept olämpligt?