Sushi

Sushi

Av: / Foto: https://pixabay.com/p-599721/?no_redirec
4 port
Samlade tips från olika recept.
Annons

Ingredienser

  1. Grundingredienser

    1. Nori ark
    2. Soya
    3. Wasabi
    4. Ingefära (Gari)
    5. Edamebönor
  2. Riset

    1. 4 dl Ris/Sushiris
    2. 1,5 msk Vinäger
    3. 1 tsk Socker
    4. 0,5 tsk Salt
  3. Fyllning

    1. 2 st Laxfiléer
    2. Färsk tonfisk
    3. Torsk
    4. Räkor (rå/friterade)
    5. Krabba
    6. Kräfta
    7. Fiskrom
    8. 2 st Avocado
    9. Halv Gurka
    10. 1 Morot
    11. Sesamfrön
    12. Färskost
  4. Spicy Majo

    1. 3 msk Majonnäs
    2. Stark sås (Sriracha hot sauce, sambal oelek, tabasco, chilisås) Ev. chilikrydda
    3. Sesamolja
    4. Limesaft
  5. Friterade räkor

    1. 1 dl Skalade räkor
    2. Vetemjöl
    3. 1 Ägg
    4. Sweet chillisås
    5. Ströbröd
    6. Olja
    7. Salt & peppar
  6. Hemmagjord gari

    1. 200 g Skivad ingefära
    2. 2,5 dl Risvinäger
    3. 2,5 tsk socker
    4. Saltat vatten

Gör så här

    1. 1.

      Del 1: Riset. För att göra risvinägern, blanda den med salt och socker tills de löst upp sig.

    2. 2.

      Lägg riset i kastrull. Fyll hälften med ljummet vatten och ”bada” riset till vattnet blir vitt och grumligt. Häll ut vattnet helt. Upprepa 2-3 gånger.

    3. 3.

      Addera exakt samma mängd vatten som ris (Regel). Ställ in hög temperatur på spisen. Ställ på riset utan lock. När vattnet börjar koka rejält på sidorna. Sänk värmen till lägsta inställning.

    4. 4.

      Lägg en kökshandduk över kastrullen och lock över. Ta inte upp locket. Låt stå i 10 min.

    5. 5.

      Häll i risvinägern och rör om med en stor trä-/plastslev eller slickepott. Låt riset svalna till rumstemperatur.

    6. 6.

      Del 2: Friterade räkor. Salta och peppra räkorna. Doppa i mjöl --> Vispat ägg + chilisås --> Ströbröd. Fritera i 2-3 min. (Medelhögvärme, 4:an)

    7. 7.

      Del 3: Hemmagjord gari. Lägg 200 gram ingefära i väl saltat vatten över natten. Skölj och lägg i påse med 2,5 dl risvinäger, 0,5 dl vatten samt 2,5 tsk socker. Låt ligga i kylen en vecka. Ta upp ingefäran och servera den så tunt skivad som möjligt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?