Surf & turf

Surf & turf

Av: / Foto: Helène Linsjö
60 min
4 personer
Oxfilé och hummer - en lyxig rätt!
Annons

Ingredienser

    1. 4 st tournedoser à ca 100 g
    2. 4 st kokta humrar
    3. 4 st schalottenlökar, halverade
    4. salt och peppar
    5. olja och smör till stekning
  1. Sojamarinad

    1. 2 msk kinesisk soja
    2. 2 msk japansk soja
    3. 2 msk worcestershiresås
  2. Rotfrukter

    1. 3 st morötter, gärna i olika färg
    2. 2 st palsternackor
    3. 2 st persiljerötter
  3. Remouladsås

    1. 1 saltgurka
    2. 1 dl majonnäs, helst hemgjord
    3. 1 tsk gurkmeja
    4. 1 tsk curry

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Börja med att vispa ihop ingredienserna till marinaden. Lägg ner köttet, låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Vänd runt då och då.

    2. 2.

      Dela hummern. Plocka ur köttet och spara på ”smöret”, alltså den röda massan som sitter under ryggskalet.

    3. 3.

      Skala och skär rotfrukterna i sockerbitsstora tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten och förvara varmt.

    4. 4.

      Passera hummersmöret genom en finmaskig sil. Skala och tärna saltgurkan mycket fint. Placera i en bunke, tillsätt övriga ingredienser till remouladen och vispa ihop. Smaka av.

    5. 5.

      Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja. Stek lökhalvorna mjuka. Salta och förvara varmt. Lägg i köttet, salta och peppra och stek klart (innertemperaturen ska vara 55°). Ta upp, låt köttet vila varmt i ca 10 min innan du serverar

    6. 6.

      Skölj ur pannan och hetta upp den på nytt. Smält hummersmöret och vänd runt hummerköttet i det heta smöret. Arrangera allt på tallrikar. Servera.

Är innehållet i detta recept olämpligt?