Surdegsbrödet Gruvstock

Surdegsbrödet Gruvstock

340 min
3 Stycken
Recept på grovt surdegsbröd.
Annons

Ingredienser

    1. 1 l Vatten
    2. 23 dl vetemjöl special
    3. 4 dl Vetesurdeg
    4. 25 g Jäst
    5. 1 msk Honung
    6. 2.5 msk havssalt

Gör så här

    1. 1.

      Blanda ihop alla ingredienser utom havssaltet. Arbeta degen minst 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och kör den ett par minuter till. Låt vila i rumstemperatur i minst 2 timmar, eller 10–12 timmar i kylskåp.

    2. 2.

      Dela degen i tre lika stora bitar och låt dem vila 10 minuter på mjölat bakbord. Rulla dem sedan försiktigt uppifrån och ner till limpor och lägg dem med skarven ner på en mjölad plåt.

    3. 3.

      Låt vila i 15–20 minuter. Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt på botten av ugnen. Vänd limporna så att skarven hamnar uppåt. Sätt in bröden i ugnen och häll en kopp vatten på plåten på botten.

    4. 4.

      Sänk genast temperaturen till 220° och grädda i 30–40 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?