Surdegsbröd med dinkelmjöl

Surdegsbröd med dinkelmjöl

Av: / Foto: Ulf Svensson
120 min
2 bröd
Ett lite grövre bröd med skållning som ger extra saftighet. Mortla gärna kryddorna lite innan du tillsätter dem.
Annons

Ingredienser

    1. 30 g jäst
    2. 2½ dl kallt vatten
    3. 60 g rågsurdeg
    4. 2 msk mörk sirap
    5. 1 sats snabbskållning
    6. 1 msk fänkålsfrön
    7. 1 msk anisfrön
    8. 2 tsk salt
    9. 2 dl kornmjöl
    10. 2 dl dinkelmjöl, fullkorn
    11. 3 dl vetemjöl
    12. ½ dl dinkelgryn eller havregryn

Gör så här

    1. 1.

      Rör ut jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt rågsurdeg, sirap, skållning, fänkål, anis, salt, korn- och dinkelmjöl. Tillsätt lite i taget av vetemjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg, cirka 5 minuter.

    2. 2.

      Dela degen i två bitar och lägg i två små formar eller en större avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 1 timme.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°. Dekorera med dinkelgryn eller havregryn. Grädda cirka 45 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?