Surdegsbröd med äpple och valnötter

Surdegsbröd med äpple och valnötter

Av:
2 dl bubblig surdeg 6 dl ljummet vatten 1 msk oraffinerat salt 0.5 dl mörk brödsirap 4 dl rågsikt 10 dl vetemjöl 2 dl grovhackade valnötter 2 små äpplen, småtärnade
Annons

Ingredienser

Gör så här

  1. 1.

   1. Vispa vatten, salt, sirap och surdeg och halva mängden av mjölet till en smidig smet i någon minut. Tillsätt sen resten av mjölet och knåda in för hand en snabbis så det precis blandas. Täck bunken med plast och vila i rumstemperatur i 1 timme. Det här bildar gluten och mjölet hinner suga åt sig vätskan i lugn och ro.

  2. 2.

   2. Ta upp degen på ren bänk och dra ut degen och släng den i bänken några gånger. Tillsätt nötterna och äpplena och tänj ut degen några gånger till så alla ingredienser blandas fint. Forma till en rund boll, pudra över mjöl och lägg ner degen i en bunke som är klädd med en bakplåtspapper på insidan. På med ett lock och ställ in i kylen över natten.

  3. 3.

   3. På morgonen. Värm upp ugnen till 250 grader med gjutjärnsgrytan i så den blir het. Lyft ur degen rätt ner i grytan med bakplåtspappret och smek över ett lager mjöl på ytan. Tag ett rakblad och skär nåt snyggt mönster i degen. Ställ in i ugnen med lock på i ca 45-55 min tills brödet har rejält med färg. Låt svalna på galler!

Är innehållet i detta recept olämpligt?