Surdegsbaguetter

Surdegsbaguetter

Av: / Foto: Ulf Svensson
270 min
4 bröd
Luftiga och underbart goda till frukost eller till en soppa.
Annons

Ingredienser

  1. Deg 1 fördeg

    1. 15 g jäst
    2. 3 dl kallt vatten
    3. 5 dl vetemjöl
  2. Deg 2 huvuddeg

    1. 4 dl ljummet vatten
    2. hela fördegen
    3. 20 g jäst
    4. 50 g rågsurdeg
    5. 1 msk råsocker
    6. 5 dl vetemjöl special, fullkorn
    7. 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
    8. 1 msk salt

Gör så här

    1. 1.

      Deg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och arbeta degen 5 minuter. Låt jäsa övertäckt 2 timmar.

    2. 2.

      Deg 2: Blanda vatten, fördeg, jäst, rågsurdeg, råsocker, vetemjöl special och vetemjöl i degblandaren och arbeta degen 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.

    3. 3.

      Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra bitar och dra ut längder utan att knåda degen.

    4. 4.

      Lägg längderna på mjölad plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite mjöl över och skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.

    5. 5.

      Ställ in bröden mitt i ugnen och spreja in lite vatten med en sprejflaska. Sänk värmen efter 2 minuter till 200° och grädda 20–25 minuter till.

    6. 6.

      Låt bröden svalna på galler utan bakduk för en hård skorpa

Är innehållet i detta recept olämpligt?