Surdeg med rågmjöl

Surdeg med rågmjöl

Av: / Foto: Ulf Svensson
7200 min
Med en surdeg kan man baka massor av härligt bröd! Det är busenkelt att starta en surdeg men kräver tid och omsorg.
Annons

Ingredienser

    1. 65 g fint rågmjöl
    2. 125 g kallt vatten

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Blanda ihop mjöl och vatten i en rymlig glasburk. Sätt på locket löst eller plasta in. Det ska finnas en liten luftglipa. Låt stå i rumstemperatur 10–12 timmar.

    2. 2.

      Dag 2: Mata med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Rör om och låt stå i rumstemperatur med lock eller plast över natten.

    3. 3.

      Dag 3: Mata som under dag 2 men ställ burken i kylen över natten.

    4. 4.

      Dag 4: Mata som under dag 2 och 3. Ställ i kylen.

    5. 5.

      Dag 5: Baka det bröd du vill göra. Blir det surdeg över kan du spara den i en stor lufttät burk i kylen och mata den ett par gånger i veckan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?