Struvor

Struvor

Av: / Foto: Anette Nilsson
60 min
35 st
I Finland äter man struvor för att fira in våren. I Sverige är det ett klassiskt julbakverk som är roligt att göra.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 2 st ägg
    3. 2 msk socker
    4. 2 dl vetemjöl
    5. 2 dl gräddmjölk
  1. Fritering

    1. 5 dl neutral olja till fritering
  2. Garnering

    1. strö- eller florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Vispa samman ägg och socker.

    2. 2.

      Sikta ner vetemjölet och tillsätt gräddmjölken. Rör samman till en slät smet och ställ att vila cirka 15 minuter.

    3. 3.

      Värm frityroljan till 175°. Har du ingen termometer, lägg ner en liten bit vitt bröd. När brödet får gyllenbrun färg på någon minut håller frityren rätt temperatur.

    4. 4.

      Värm struvjärnet ordentligt i oljan innan första struvan friteras.

    5. 5.

      Doppa det varma järnet i smeten. Var noga med att det inte kommer smet på ovansidan av järnet, eftersom struvan då fastnar och blir svår att ta av. Koka struvan cirka 2 minuter, eller tills den fått vackert gyllenbrun färg. Lossa den varsamt från järnet och lägg att droppa av på bakgaller.

    6. 6.

      Doppa och fritera struvor tills smeten är slut.

    7. 7.

      Sikta strö­ eller florsocker över struvorna när de ska serveras.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?