Stekt spättfilé med potatisflarn och grönsaksfräs

Stekt spättfilé med potatisflarn och grönsaksfräs

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
4 personer
Sekt spättfilé serverad med potatisflarn och grönsaksfräs.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Morot, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. ca 800 g spätta eller annan plattfiskfilé
    2. vetemjöl
    3. 3 msk olja till stekning
  1. Potatisflarn

    1. ca 4 st potatisar
    2. lite matolja
    3. salt och peppar
  2. Grönsaksfräs

    1. 1 st gul lök
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 1 st selleri
    4. 1 st morot
    5. 1 st squash
    6. 2 st paprikor
    7. 3 msk olja
    8. 50 g skalade räkor
    9. rivet skal och saft av 1 citron
    10. 150–200 g smör
    11. 1/2 dl finhackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 °C. Skölj potatisen och skiva mycket tunt. Lägg bakpapper på en plåt och pensla lätt med olja. Lägg potatisskivorna prydligt omlott i runda ringar så att de bildar en blomma, se bilden. Gör totalt fyra potatisblommor. Salta och peppra och ringla över lite olja. Täck potatisblommorna med ett nytt lager bakpapper, lägg på en annan plåt och tryck till. Rosta potatisflarnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

    2. 2.

      Fräs: Skala och finhacka lök och vitlök, selleri och morot. Fintärna squashen. Kärna ur och finhacka paprikorna. Hetta upp en stekpanna med oljan. Rör i alla grönsakerna och fräs dem mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor, rivet skal och citronsaft. Fräs i ytterligare ca 2 minuter. Ta pannan från värmen och klicka i smöret. Lägg på ett lock. Täck och låt stå tills smöret har smält.

    3. 3.

      Salta och peppra fisken runtom. Vänd filéerna i mjöl. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i fisken och stek i 2–3 minuter per sida, beroende på tjocklek.

    4. 4.

      Lägg upp potatisflarnen på varma portionstallrikar. Lägg upp fisken och toppa med fräset. Skeda slutligen över smöret och servera.

Fler recept på:
Vitlök, Citron, Morot, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?