Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto

Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto

Av:
Få smaker passar så bra tillsammans som stekt lax med grönkål! Här serverar vi stekt laxfilé med ugnsrostad morot, kålrot, sötpotatis och rödlök. En grönkålspesto på grönkål, solroskärnor och parmesan blir pricken över i!
Annons

Ingredienser

  1. Rostade rotfrukter

    1. 2 stora morötter
    2. 200 g kålrot
    3. 500 g sötpotatis
    4. 2 st rödlökar
    5. 2 msk olivolja
    6. 1 ½ tsk flingsalt
    7. 2 krm svartpeppar
  2. Grönkålspesto

    1. 80 g skuren grönkål
    2. 1 dl rostade solroskärnor
    3. 1 dl riven parmesanost
    4. 1 dl olivolja
    5. 1 krm chiliflakes
    6. 1 tsk finrivet citronskal
    7. 1 stor riven vitlöksklyfta
    8. 1 dl kallt vatten
    9. 1 krm flingsalt
    10. 1 krm svartpeppar
  3. Lax

    1. 4 port laxfilé
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 tsk flingsalt
    4. 2 krm svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°C.

    2. 2.

      Rostade rotfrukter: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, flingsalt och peppar. Rosta ca 25 minuter tills de fått lite färg.

    3. 3.

      Grönkålspesto: Mixa alla ingredienser till en pesto. Späd ev med mer vatten.

    4. 4.

      Lax: Stek laxen i oljan ca 2 minuter per sida. Krydda med flingsalt och peppar. Servera laxen med rotfrukterna och peston.

Är innehållet i detta recept olämpligt?