Sprödsega kyssar

Av: / Foto: Ralph Månsson
Annons

Ingredienser

    1. 2 äggvitor
    2. 3 dl mandelmjöl
    3. 1 bittermandel
    4. 1/2 tsk bakpulver
    5. 1 1/2 dl socker
  1. fyllning

    1. 75 g färskost, t ex philadelphia
    2. 50 g lemoncurd

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150°. Låt äggvitorna stå framme en stund så att de blir tempererade.

    2. 2.

      Blanda samman mandelmjöl, bittermandeln som finrivits och bakpulvret. Blanda ner 1/2 deciliter av sockret.

    3. 3.

      Vispa äggvitorna till en fast och vit smet. Tillsätt det sparade sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd varsamt ner mandelblandningen.

    4. 4.

      Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills de känns spröda på ytan, men fortfarande är lite sega i mitten. Stäng av ugnen och låt kakorna torka i eftervärmen med luckan på glänt.

    5. 5.

      Vispa samman färskost och lemoncurd till en slät kräm. Lägg samman de kalla kakorna två och två med kräm emellan. Servera dem genast, de tappar annars snabbt sin sprödhet.

Tips från kocken

Förvara gärna kakorna i den avstängda ugnen, så behåller de sin sprödhet. Glöm bara inte att ta ut dem om ugnen sätts igång för att användas till något annat. Kakorna kan även avnjutas utan att läggas samman med fyllning.
Är innehållet i detta recept olämpligt?