Spröda apelsinkringlor

Annons

Ingredienser

    1. 150 g smör eller margarin
    2. 3/4 dl socker
    3. finrivet skal av 1 apelsin
    4. 2 dl gräddfil
    5. ca 5 dl vetemjöl
    6. 1 tsk hjorthornssalt
  1. pensling och garnering

    1. 1/2 msk stött eller malen kanel
    2. 1 dl pärlsocker
    3. 1 ägg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Rör smör eller margarin och socker vitt och poröst. Tillsätt det finrivna apelsinskalet. Tillsätt gräddfil, vetemjöl och hjorthornssalt. Arbeta snabbt samman till en deg.

    3. 3.

      Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Tillsätt eventuellt lite extra mjöl om den verkar kladdig, men blir det för mycket blir kringlorna mindre spröda. Dela upp degen i mindre bitar som rullas ut till ca 25 centimeter långa längder. Forma dem till kringlor.

    4. 4.

      Stöt en kanelstång i mortel. Stången får gärna vara så tunn som möjligt, så går den lättare att stöta till ett grovt pulver. Sila den färdigstötta kanelen genom en sil så att de grova bitarna silas bort. Blanda den stötta kanelen med pärlsockret. Det går också bra med malen kanel.

    5. 5.

      Pensla kringlorna med lätt uppvispat ägg, och doppa ovansidan i pärlsockerblandningen.

    6. 6.

      Grädda kringlorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått svagt gyllenbrun färg.

Tips från kocken

Man kan även använda malen kanel till garnering, men nystött kanel smakar extra gott.
Är innehållet i detta recept olämpligt?