Spenat- och skinkpaj med bananschalottenlök

Spenat- och skinkpaj med bananschalottenlök

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
5 personer
Recept på spenat-och skinkpaj med ett täcke av bananschalottenlök och västerbottenost.
Fler recept på:
Västerbottenost, Vitlök, Paj
Annons

Ingredienser

    1. 1 st rulle färsk smördeg
    2. smör till formen
    3. 4 st bananschalottenlökar
    4. 150 g rökt skinka
    5. 2 st vitlöksklyftor
    6. 1 msk olivolja till stekning + lite till lökarna
    7. 80 g färsk spenat
    8. 3 st ägg
    9. 2 dl riven västerbottensost
    10. 3 dl grädde
    11. salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 °C. Klä en smord pajform med degen. Formen kan vara rektangulär, ca 12x30 cm, eller rund, ca 23 cm i diameter, och bör ha löstagbar botten.

    2. 2.

      Skala lökarna och koka hela i lättsaltat vatten 3 minuter. Dela dem på längden.

    3. 3.

      Skär skinkan i mindre bitar.

    4. 4.

      Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Värm spenaten och vitlöken på medelvärme tills spenaten precis bara mjuknar. Salta och peppra.

    5. 5.

      Fördela skinkan och spenatblandningen i pajskalet. Blanda ägg, ost och grädde och häll äggstanningen över fyllningen i formen. Lägg lökhalvorna med snittytan uppåt i pajen. Ringla lite olivolja ner i löken.

    6. 6.

      Grädda pajen i ugnen ca 40 minuter. Servera varm eller ljummen.

Fler recept på:
Västerbottenost, Vitlök, Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?