Söt, kryddig pumpapaj

Söt, kryddig pumpapaj

Av: / Foto: Ludwig Swanberg
100 min
10 bitar
Citron, kanel och ingefära får dessertpajen att både dofta och smaka gott.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 2 msk strösocker
    4. 125 g smör
    5. 1 st äggula
  1. Fyllning

    1. 250 g pumpa i bitar, t ex butternut
    2. 2 st ägg
    3. 2 dl strösocker
    4. 1 st citron, finrivet skal + saft
    5. 1 tsk kanel
    6. 1/2 tsk malen ingefära
    7. 1 krm salt
    8. 2 msk vetemjöl
    9. 2 dl vispgrädde
  2. Servering

    1. lite florsocker
    2. 2 dl vispgrädde
    3. ev 1 dl hackade pistaschnötter

Gör så här

    1. 1.

      Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 24 cm i diameter.

    2. 2.

      Låt vila i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

    3. 3.

      Förgrädda skalet 10 minuter.

    4. 4.

      Koka pumpabitarna mjuka i lättsaltat vatten 5-10 minuter. Låt dem rinna av i en sil eller durkslag och mosa sedan till puré. Låt svalna något.

    5. 5.

      Vispa ner äggen i pumpamoset, ett i taget, och därefter resten av ingredienserna till fyllningen.

    6. 6.

      Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kallna.

    7. 7.

      Sikta över lite florsocker, strö över nötterna och servera med vispad grädde.

Är innehållet i detta recept olämpligt?