Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

Av:
45 min
4 port
Annons

Ingredienser

    1. 2 morötter
    2. 500 g jordärtskockor
    3. 4 dl buljong (ben- eller grönsak)
    4. 1-2 dl vatten
    5. 2 schalottenlökar
    6. 1-2 dl kokosmjölk
    7. 0,5 citron (saften)
    8. smör/kokosolja (stekning)
    9. salt
    10. peppar
    11. timjan
    12. 2 paket bacon
  1. Topping

    1. citronskal
    2. timjan (färsk)

Gör så här

    1. 1.

      Skala morötter och jordärtskockor och skär i lika stora bitar.

    2. 2.

      Lägg i en kastrull och mät upp buljong och vatten och häll i kastrullen. Det ska täcka grönsakerna, men får inte vara för mycket vätska.

    3. 3.

      Låt koka upp och sen småputtra i ca 15-20 minuter tills både jordärtskockor ochmorötter är mjuka.

    4. 4.

      Medan det kokar, finhacka schalottenlökarna och fräs på dem i en panna med ghee eller kokosolja. Lägg åt sidan i en lite skål.

    5. 5.

      Skär upp baconet i små bitar och stek i samma stekpanna som du stekte löken i tills baconet är knaprigt.

    6. 6.

      När jordärtskockorna och morötterna är mjuka, kör allt i en mixer eller använd en stavmixer och mixa allt slätt till en lös puré.

    7. 7.

      Häll i kokosmjölk till önskad konsistens och tillsätt citronjuiec. Smaka av med salt, peppar och torkad timjan.

    8. 8.

      Värm upp soppan lite om den svalnat.

    9. 9.

      Häll upp i skålar och toppa med bacon, lite citronzest och evntuellt färsk timjan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?