Sommartårta med jordgubbar och grädde

Av:
80 min
8 bitar
Glutenfri sommartårta - underbar till midsommar!
Annons

Ingredienser

  1. Tårtbotten

    1. 4 st ägg
    2. 2 dl strösocker
    3. 2 dl potatismjöl
    4. 1 1/2 tsk bakpulver
  2. Fyllning

    1. 4 dl vispgrädde
    2. 4 dl standardmjölk
    3. 1 förpackning Ekströms Marsán snabb vaniljsås, 91 g
    4. 1/2 liter jordgubbar
    5. 1 dl jordgubbssylt
  3. Garnering

    1. 4-5 dl vispgrädde
    2. ¾ liter jordgubbar
    3. mandelspån
    4. kryddgrönt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och pösigt, 6-7 minuter. Blanda ner potatismjöl och bakpulver och fortsätt vispa ca 1 minut.

    3. 3.

      Kläm fast ett smort bakplåtspapper i en smörad springform ca 24 cm i diameter. Häll i smeten, släta till och grädda 35-40 minuter, känn med sticka. Täck med folie om bottnen får för mycket färg. Ta ut och låt den svalna.

    4. 4.

      Dela tårtbottnen i tre lika stora delar.

    5. 5.

      Gör vaniljkrämen enligt förpackningens anvisningar - använd båda påsarna med 4 dl mjölk och ställ i kylen en stund.

    6. 6.

      Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen, ta lite kräm i taget.

    7. 7.

      Placera en botten på serveringsfatet och bred ut gräddkrämen. Skiva jordgubbar och strö över grädden. Placera nästa botten ovanpå. Bred ut jordgubbssylten ovanpå och bred ut ett nytt lager med gräddkräm. Strö över resterande skivade jordgubbar. Lägg på den sista tårtbottnen.

    8. 8.

      Vispa grädden till garneringen och täck hela tårtan med grädden. Spritsa en gräddkant strax under tårtans överkant och markera med mandelspån. Skiva jordgubbar och fäst nertill runt tårtan. Halvera jordgubbar och placera på tårtans topp. Garnera med kryddgrönt och ev små blommor.

Är innehållet i detta recept olämpligt?