Sockersöta vaniljbullar

Sockersöta vaniljbullar

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
40 st
Vaniljbullar - favorit för både stora och små.
Fler recept på:
Bullar
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 50 g jäst
    3. 4 dl mjölk
    4. ½ tsk salt
    5. 1 dl strösocker
    6. ½ tsk stött kardemumma
    7. 1 st ägg
    8. ca 12 dl vetemjöl
    9. 125 g mjukt smör
  1. Fyllning

    1. ca 2 dl vaniljkräm
  2. Pensling & garnering

    1. ägg
    2. 1–2 msk smält smör
    3. strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Lös upp jästen i mjölken.

    2. 2.

      Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och ca 2/3 av mjölet. Rör i smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

    3. 3.

      Fyllning: Gör vaniljkrämen enl anv på förp. Låt svalna. Forma degen till längder. Skär dem i ca 40 bitar. Rulla till bullar. Låt jäsa på plåt med bakpapper under bakduk 25 min.

    4. 4.

      Gör en fördjupning i varje bulle. Spritsa i vaniljkräm. Låt jäsa ytterligare ca 10 min.

    5. 5.

      Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 7–8 min.

    6. 6.

      Pensla bullarna med smör och doppa i socker. Vänta med garneringen tills bullarna har tinat om du fryser in dem.

Fler recept på:
Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?