Sockerkringlor med vanilj

Sockerkringlor med vanilj

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
60 stycken
Barnsligt goda sockerkringlor fyllda med vaniljkräm.
Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 1 1/4 pkt jäst
    2. 200 g margarin
    3. 6 dl mjölk
    4. 1 3/4 dl socker
    5. 1/2 tsk salt
    6. 1,9–2 liter vetemjöl
  2. Fyllning

    1. 175 g smör
    2. 1/2 dl vaniljsocker med äkta vanilj
    3. 1/2 dl florsocker
    4. ägg till pensling
  3. Garnering

    1. smält smör till pensling
    2. socker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken, låt allt bli fingerljummet ca 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, salt och vetemjöl lite efter hand och arbeta ihop tills det blir en smidig, mjuk deg. Jäs övertäckt till nästan dubbel storlek, ca 30 min.

    2. 2.

      Rör samman fyllningen. Dela degen och kavla ut varje del till 40x50 cm och bred på fyllningen. Vik ihop degen i tre delar och skär i remsor ca 1 1/2 cm breda.

    3. 3.

      Snurra dem till kringlor, lägg dem på plåtar och jäs övertäckta i ca 30 min eller tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.

    4. 4.

      Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250°, i 6–8 min. Frys in när de svalnat. Pensla dem med smält smör och doppa kringlorna i socker strax innan servering.

Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?