Sobanudlar med sesamfrön och knapriga grönkålschips

Sobanudlar med sesamfrön och knapriga grönkålschips

Av: / Foto: Lina Eidenberg Adamo
30 min
4 personer
Grönkålschipsen blir ett utmärkt crunchigt tillbehör till nudlar, men funkar också som nyttiga snacks.
Fler recept på:
Chili
Annons

Ingredienser

    1. 1 dl svarta sesamfrön
    2. 1 1/2 msk shoyu-soja (t ex från Renée Voltaire)
    3. 1 1/2 tsk mirin
    4. 1 msk sesamolja
    5. 2 msk risvinäger
    6. 1 krm chilipeppar
    7. havssalt
    8. 350 g sobanudlar
    9. 1/2 st purjolök (tunt skivad)
    10. 1/2 st röd chili (hackad)
    11. 1 tsk solrosfrön
    12. 1 tsk vita sesamfrön
    13. 1 rågad msk råsocker
    14. en nypa chiliflingor
  1. Grönkålschips:

    1. 250 g grönkål (ordentligt torkad med stjälkarna borttagna och riven i tuggvänliga bitar)
    2. 1 msk sesamolja
    3. havssalt

Gör så här

    1. 1.

      Chipsen: Värm ugnen till 175°. Blanda den torkade grönkålen med sesamolja och några nypor havssalt. Sätt in i ugnen i 15–20 minuter tills grönkålen är knaprig och kanterna börjar bli bruna.

    2. 2.

      Rosta solros- och sesamfrön på medelstark värme under omrörning i cirka 5 minuter. Häll dem i matberedare och puls-processa tills det liknar våt sand. Häll i råsocker, shoyu-soja, mirin, sesamolja, risvinäger, chilipeppar och chiliflingor. Mixa tills allt är väl blandat. Ta ut och lägg i en skål.

    3. 3.

      Koka sobanudlarna. Häll bort två tredjedelar av nudelvattnet men låt resten vara kvar i kastrullen tillsammans med nudlarna. Lägg i sesamröran och rör om, men spara en matsked till garnering. Lägg i hälften av den skivade löken och rör om.

    4. 4.

      Servera med en matsked sesamröra och hackad chili på toppen tillsammans med grönkålschipsen.

Fler recept på:
Chili
Är innehållet i detta recept olämpligt?