Snäll chicken tikka masala

Snäll chicken tikka masala

Av: / Foto: Wolfgang Kleinschmidt
60 min
4 personer
Tikka masala är en riktig klassiker, och de flesta som besöker indiska restauranger har provat rätten.
Fler recept på:
Cashewnötter, Chili, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 600 g kycklinglårfilé
  1. Marinad:

    1. 2 dl matyoghurt
    2. 2 lagerblad
    3. 2 tsk hel spiskummin
    4. 1 tsk fänkålsfrön
    5. 1/2 kanelstång (ca 2 cm)
    6. 1/2 röd chilifrukt
    7. 2 msk fi nhackad färsk ingefära
    8. 4 gröna kardemummakapslar
    9. 4 kryddnejlikor
    10. 1 tsk korianderfrön
  2. Tikka-sås

    1. 1 gul lök
    2. 1 klyfta vitlök
    3. 2 msk fi nhackad färsk ingefära
    4. smör eller ghee
    5. salt
    6. 1 1/2 tsk hel spiskummin
    7. 1 1/2 tsk korianderfrön
    8. 1/2 kanelstång (ca 2 cm)
    9. 1 tsk fänkålsfrön
    10. 4 kryddnejlikor
    11. 4 gröna kardemummakapslar
    12. 1 burk krossad tomat (400 g)
    13. 1/2 dl cashewnötter
    14. 2 tsk strösocker
    15. 1 dl vispgrädde
    16. 1 1/2 dl vatten
    17. 2 msk matyoghurt
    18. basmatiris och raita (till servering)

Gör så här

    1. 1.

      Mixa alla ingredienser till marinaden i en kannmixer eller med en mixerstav. Skär kycklingfiléerna i vardera tre delar och marinera i blandningen ett dygn i kylen. Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg på en plåt. Strö över 1/2 tsk salt. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.

    3. 3.

      Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med kryddorna i 3 msk smör eller ghee i en traktörpanna eller gryta. Fräs cirka 5 minuter så att smak och doft kommer igång.

    4. 4.

      Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och strösocker. Låt koka ihop 5 minuter.

    5. 5.

      Mixa till en slät sås i en kannmixer eller med en mixerstav, mixa sedan in grädde och vatten. Krydda med cirka 1 tsk salt. Häll tillbaka i grytan och låt koka ihop 15 minuter under lock.

    6. 6.

      Lägg kyckling och yoghurt i såsen och låt småkoka ytterligare 20 minuter under lock. Servera med ris och raita.

Fler recept på:
Cashewnötter, Chili, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?