Rör matfett och sirap vitt och poröst.
Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen som smulats ner i en degbunke. Tillsätt ägget och saffranet som stötts till ett fint pulver med saltet. Rör om.
Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen och tillsätt 10 dl av vetemjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk och låt vila i ca 30 minuter.
Förbered fyllningen under tiden. Hacka russin och fikon fint. Blanda med finhackade valnötter, mandel och riven bittermandel. Tillsätt matfett, florsocker och kardemumma och rör samman till en kräm.
Tillsätt den sparade matfettsblandningen och det sista vetemjölet i degen. Arbeta den blank och smidig.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den tunt. Ta med krusigt eller slätt mått ut runda plattor, ca 9 cm i diameter. Bre ett tunt lager fyllning på varje platta. Samla ihop degresterna, kavla ut och ta ut resterande plattor och lägg på fyllning.
Vik degplattorna dubbla och vik dem därefter åter dubbla till trekantiga bitar. Tryck till i spetsen så att de inte går upp. Lägg bullarna tätt i en bakpappersklädd långpanna med den krusiga kanten upp.
Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 18–20 minuter.