Snabbgravad stekt lax med smörstekt spenat

Snabbgravad stekt lax med smörstekt spenat

Av: / Foto: Wolfgang Kleinschmidt
40 min
4 personer
En riktig favoriträtt – snabbt, lättlagat och festligt!
Fler recept på:
Budgetmat, Nötter, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g laxfilé (skinn- och benfri)
    2. 3 msk strösocker
    3. 1 1/2 msk flingsalt
    4. smör till pannan
  1. Smörstekt spenat:

    1. 1 påse pinjenötter (75 g)
    2. 400 g bladspenat
    3. 3 salladslökar
    4. 2 vitlöksklyftor
    5. smör till pannan
    6. flingsalt och nymalen svartpeppar
  2. Sås:

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1 tsk dijonsenap
    3. 2 tsk flytande honung
    4. 1 dl finklippt gräslök
  3. Till servering:

    1. kokt färskpotatis

Gör så här

    1. 1.

      Koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Skär laxen i 4 bitar. Skölj och torka bitarna lätt.

    2. 2.

      Blanda samman socker och salt och strö det över fisken på båda sidor. Låt grava i 15 minuter.

    3. 3.

      Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.

    4. 4.

      Rosta pinjenötterna i en torr och inte alltför het panna.

    5. 5.

      Skölj och torka spenaten. Strimla salladslökarna och hacka vitlökarna. Hetta upp en rejäl klick smör i en panna och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg. Lägg i spenaten och vänd runt den i pannan. Strö över de rostade pinjenötterna.

    6. 6.

      Hetta upp en ny klick smör och stek laxen hastigt, 2–3 minuter på varje sida. Servera laxen med spenaten, såsen och potatisen.

Fler recept på:
Budgetmat, Nötter, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?