Snabbgravad lax med mango och pepparrot

Snabbgravad lax med mango och pepparrot

Av: / Foto: Christina Uhlin
90 min
5 personer
En klassik julrätt här med mango och pepparrot.
Fler recept på:
Jul, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 500 g fryst lax i hel bit
    2. 1 1/2 msk salt
    3. 1 1/2 msk socker
    4. 2 msk finhackad dill
    5. 1–2 tsk malen vitpeppar
    6. 1 mogen mango
    7. 75 g färsk pepparrot
  1. Senapskräm

    1. 1 dl crème fraiche
    2. 1 msk flytande honung
    3. 1–2 tsk dijonsenap
    4. 1 tsk saft av citron
  2. Servering

    1. rostade brödskivor

Gör så här

    1. 1.

      Låt laxen tina i rumstemperatur, det tar ca 30 minuter.

    2. 2.

      Skiva laxen i tunna skivor och lägg ut på en tallrik. Strö salt, socker och dill över laxen och krydda med malen vitpeppar. Låt stå i kylen i ca 1 timme och vänd på skivorna efter halva tiden.

    3. 3.

      Skär bort skalet från mangon och dela fruktköttet i mindre bitar. Riv pepparroten.

    4. 4.

      Senapskräm:Blanda ihop alla ingredienserna.

    5. 5.

      Lägg upp laxskivorna på ett serveringsfat och servera med mangon, pepparroten och senapskrämen. Ha gärna några rostade brödskivor till.

Tips från kocken

Laxen ska ha varit fryst i minst tre dygn före gravning.
Fler recept på:
Jul, Citron, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?