Smultoppsrutor med hallon och lingon

Smultoppsrutor med hallon och lingon

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
24 bitar
Ett suveränt grundrecept som enkelt går att variera med utgångspunkt från vad som finns hemma! Sylten kan bytas ut mot äppelmos eller annan bärsylt och lingonen mot andra frysta bär eller tärnat äpple.
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 1 1/2 dl socker
    2. 4 dl vetemjöl
    3. 1 st ägg
    4. 1 tsk vaniljsocker
  2. Fyllning

    1. 2 1/2 dl hallonsylt
    2. 2 dl frysta lingon
  3. Smultopping

    1. 75 g smör
    2. 1 dl socker
    3. 2 1/2 dl havregryn
    4. 1 tsk vaniljsocker
    5. 1 tsk nystött kardemumma (ca 1/2 tsk hela kardemummakärnor)
    6. en nypa salt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop ingredienserna till bottnen till en smulig deg i matberedare. Tryck ut degen till en botten i en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 25x40 cm.

    2. 2.

      Bre sylten över botten och strö över lingonen.

    3. 3.

      Smält smöret till smultoppingen och blanda med resten av ingredienserna. Fördela smulorna över pajen.

    4. 4.

      Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills ytan fått gyllene färg. Låt svalna i formen och skär sedan i rutor. Servera dem helst nybakade.

Är innehållet i detta recept olämpligt?