Smulpajsbullar

E N

Smulpajsbullar

Av:
40 bullar
Annons

Ingredienser

  1. Fyllning

    1. 150 g rumsvarmt smör
    2. 1 dl farinsocker
    3. 5 msk malen kardemumma
  2. Vetedeg

    1. 50 g jäst
    2. 5 dl mjölk
    3. 1 msk malen kardekumma
    4. 250 g smör
    5. 2 dl strösocker
    6. 1 kg vetemjöl
    7. 1 tsk salt
    8. 1 sats vaniljkräm
    9. 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
    10. 250 g färska bär av valfri sort
  3. Havresmul

    1. 0,25 dl strösocker
    2. 0,5 dl havregryn
    3. 0,5 dl vetemjöl
    4. 50 g smör
  4. Sockerlag

    1. 2 dl vatten
    2. 1 dl strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

    2. 2.

      Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.

    3. 3.

      Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.

    4. 4.

      Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.

    5. 5.

      Bre ut ett tunnt lager smör över hela rektanglarna, strö på farinsocker, kardemumma och vik de sedan på långsidan.

    6. 6.

      Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.

    7. 7.

      För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.

    8. 8.

      Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

    9. 9.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    10. 10.

      Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Tryck in spritspåsen i mitten på varje bulle och tryck till så att de fylld ordentligt med vaniljkräm.

    11. 11.

      Toppas varje bulle med färska bär, tryck till dem så att de sitter ordentligt.

    12. 12.

      Arbeta samman alla ingredienserna till havresmulet bara precis tills att det blir en deg och toppa dina bullar med det.

    13. 13.

      Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

    14. 14.

      Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?