Smulpaj med smak av äpplen & kardemumma

Smulpaj med smak av äpplen & kardemumma

Av: / Foto: Annika Broman
110 min
6 portioner
Kardemumma och äpplen smakar mums. Mandel, havregryn och solroskärnor är nyttigt fras på toppen.
Fler recept på:
Budgetmat
Annons

Ingredienser

    1. 4 st äpplen, tex Ingrid Marie
    2. 1 1/2 tsk kardemummakärnor
    3. 1/2 dl strösocker
  1. Smultäcke

    1. 125 g margarin eller smör
    2. 50 g sötmandel
    3. 3/4 dl strösocker
    4. 1 1/4 dl vetemjöl
    5. 1 1/2 dl havregryn
    6. 2 krm salt
    7. 1/2 dl solroskärnor

Gör så här

    1. 1.

      Skär äpplena i tunna skivor, lägg dem i en smord pajform, ca 25 cm i diameter.

    2. 2.

      Stöt kardemummakärnorna i en mortel, strö detta tillsammans med sockret över äpplena.

    3. 3.

      Smält matfettet i en kastrull. Hacka mandeln (den behöver inte skållas och skalas) grovt och rör ner den i kastrullen med socker, vetemjöl, havregryn, salt och solroskärnor.

    4. 4.

      Bred smuldegen ovanpå äpplena. Grädda pajen en bit ner i ugnen i 200° i ca 30 min.

Tips från kocken

□Kom ihåg saltet – det gör det där lilla extra! □Här är det godast med svenska äpplen, de har en syra som passar bra i paj. □Behåll gärna skalet på äpplena. □Kardemumma är en flyktig krydda, mest smak får du om du stöter kärnor i stället för att köpa färdigmald.
Fler recept på:
Budgetmat
Är innehållet i detta recept olämpligt?