Smulpaj grundrecept (Stor)

Smulpaj grundrecept (Stor)

Av: / Foto: https://c2.staticflickr.com/6/5091/54623
8 port
Annons

Ingredienser

    1. Flytande smör
    2. 175 g Smör eller bakmargarin
    3. 1,3 dl Socker
    4. 3 dl Vetemjöl
    5. 1,5 tsk Vaniljsocker
    6. 1 krm Salt
    7. 1-2 msk Potatismjöl
    8. 2,5 dl Havregryn
    9. 3-4 dl Skivad eller hackad frukt eller bär
    10. 1-1,5 dl Socker (till frukt/bär, tillsätt ej potatismjöl i)
    11. Hackade nötter (Eventuellt)
  1. Tillbehör

    1. Glass, vaniljsås, vaniljvisp eller grädde.

Gör så här

    1. 1.

      Smöra pajformen. Låt smör ligga framme och bli rumstempererat.

    2. 2.

      Tina frukterna/bären i ca 10 min. Hacka sedan i mindre bitar.

    3. 3.

      Ställ in ugnen på 180 grader. (Ej fläktfunktion).

    4. 4.

      Blanda socker, vetemjöl, vaniljsocker, salt och potatismjöl i en bunke.

    5. 5.

      Dela smöret/margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg.

    6. 6.

      Tillsätt havre.

    7. 7.

      Gör pajbotten, men bara upp till halva höjden. Grädda botten i 10 min.

    8. 8.

      Lägg i frukt/bär. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

    9. 9.

      Grädda i cirka 40-50 min.

    10. 10.

      Avsluta med fläckfunktionen i ca 10 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?