Smörgåstårta med Smögenräkor i pepparrotsmajonnäs

Smörgåstårta med Smögenräkor i pepparrotsmajonnäs

360 min
6 Portioner
En klassisk svenskrätt, smörgåstårta här med smögenräkor och pepparrotsmajonnäs.
Fler recept på:
Bröllop, Skaldjur, Fisk, Svensk husmanskost, Rödlök, Avokado, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. nymald vitpeppar
  1. Pepparrotsmajonnäs

    1. 2 st Äggulor
    2. 1 msk dijonsenap
    3. 5 dl matolja
    4. 0.33 st färsk pepparrot (grovt riven)
    5. 600 g räkor (hårt urkramade)
  2. Dillolja

    1. 50 g dill
    2. 2 dl matolja
    3. 1 st citron (rivet skal)
  3. Citronkräm

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1 st citron (rivet skal)
  4. Garnering

    1. 1 st gurka
    2. 1 st näve grön ängssyra
    3. 1 st avokado (tunt skivad)
    4. 100 g rättika (råhyvlad)
    5. 1 st stjälk blekselleri (blancherad + lite blast)
    6. några ätliga blommor
    7. blandad fiskrom efter smak
    8. 4 st picklade rödlökar

Gör så här

    1. 1.

      Pepparrotsmajonnäs: Vispa äggulorna med dijonsenapen. Tillsätt matoljan i en tunn stråle. Skala och riv pepparroten på rivjärn i så långa pepparrotsstrån som möjligt. Blanda pepparroten med majonnäsen och räkorna, och smaka av med nymald vitpeppar och citronjuice. (Tillsätt inget salt, för det gör räkorna gummiaktiga.)

    2. 2.

      Montering: Lägg ut 3 brödskivor på en skärbräda, stänk citronjuice över dem och ringla över dilloljan. Bred ut ett 2 cm jämnt lager pepparrotsmajonnäs. Lägg sedan på ytterligare ett lager med brödskivor på andra ledden och upprepa proceduren. Avsluta med ett lager bröd, tvärs över det mellersta lagret. Plasta tårtan och låt den mogna i kylen i minst 5 timmar.

    3. 3.

      Blancherad blekselleri: Koka upp vatten och tillsätt lite salt. Lägg ner blekselleristjälken och låt den koka i cirka 1 minut. Kyl sedan snabbt ner den genom att lägga den i en skål med iskallt vatten, gärna med isbitar.

    4. 4.

      Garnering: Ta ut tårtan ur kylen. Vispa ihop crème fraiche med lite citronzest och »måla« tårtan med krämen med hjälp av en palett eller en stekspade. Hyvla gurkan tunt, gärna med mandolin, och klä tårtans sidor med skivorna. Garnera sedan tårtan med ängssyra, avokado, rättika, blekselleri, ätliga blommor, fiskrom och picklad rödlök.

Tips från kocken

Läs mer om smögenräkor: http://www.smogenbryggan.org/site.php?PageId=68
Är innehållet i detta recept olämpligt?