Smörgåstårta (Leonoras)

Smörgåstårta (Leonoras)

Av:
8 portioner
Konstnärligt garnerad smörgåstårta med krispigt grönt. Innanför de spirande ärt- och sparrisskotten gömmer sig tre smakfulla fyllningar med smak av räkor, lax och avokado.
Annons

Ingredienser

  1. Laxfyllning

    1. 3 st ägg
    2. 300 g kallrökt lax (i bit)
    3. 1,5 dl crème fraiche
    4. 1 msk citronskal finrivet
    5. 0,5 dl gräslök finskuren
    6. salt och peppar
  2. Räkfyllning

    1. 1 brk räkor i lake handskalade (à 580g)
    2. 1,5 dl majonäs
    3. 0,5 dl pepparrot finriven
    4. 1 tsk dijonsenap
    5. 0,5 dl dill finskuren
    6. salt och peppar
  3. Pepparrotkräm

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 2 msk pepparrot finriven
    3. 1 msk citronskal finrivet
    4. 1 krm salt
  4. Avokadofyllning

    1. 4 st avokador
    2. 1 st citron
  5. Montering - original som vi tagit

    1. 8 st landgångsbröd skivor
    2. 10 st salladsärtor
    3. 1 ask ärtskott (à ca 100g)
    4. 4 st kallrökt lax skivor
    5. picklad rödlök (se sep recept)
  6. Montering - original men vi ej tagit med

    1. 5 st sparrisar
    2. 1 st fänkål
    3. 2 st polka- eller gulbetor
    4. 50 g regnbågs- eller laxrom
    5. dillvippor

Gör så här

    1. 1.

      LAXFYLLNING: Hårdkoka, skala och hacka äggen. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägghack, lax, crème fraiche, citronskal och gräslök. Salta och peppra. Ställ kallt.

    2. 2.

      RÄKFYLLNING: Häll av spadet från räkorna. Spara ca 0,5 dl av räkorna till garnering. Grovhacka resten. Blanda räkhacket med majonnäs, pepparrot, senap och dill. Salta och peppra. Ställ kallt.

    3. 3.

      PEPPARROTSKRÄM: Vispa crème fraichen med pepparrot, citronskal och salt med elvisp några minuter, tills den tjocknar (blir lös först).

    4. 4.

      AVOKADOFYLLNING: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. Dela citronen och pressa över juicen.

    5. 5.

      MONTERING: Kantskär bröden. Lägg ut 4 av bröden som på 1:a bilden. Skär av 1/3 på 2 av bröden. Lägg ihop de bröd du har skurit i som på 2:a bilden.

    6. 6.

      Bred på räkfyllningen.

    7. 7.

      Lägg på 2 hela brödskivor.

    8. 8.

      Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. Pressa över citronjuice. Fördela den skivade avokadon.

    9. 9.

      Skär 2 av de resterande bröden enligt 1:a bilden. Lägg på dem som 2:a bilden visar.

    10. 10.

      Bred på laxröran.

    11. 11.

      Avsluta med att lägga på 2 hela brödskivor.

    12. 12.

      Bred/spackla tårtan med pepparrotskrämen på ovansidan och runt om på kanterna. Ställ kallt, gärna över natten. Sätt tandpetare i smörgåstårtan innan du täcker den med plastfolie så håller den stilen.

    13. 13.

      Hyvla fänkål och betor tunt på mandolin. Lägg i varsin bunke med kallt vatten. Hyvla långa remsor av sparrisen med en potatis-/grönsaksskalare. Skär av sparrisstrimlorna längst ner så de är ca 10 cm långa. Lägg i kallt vatten. Strimla salladsärterna och lägg i kallt vatten. Ställ alla grönsaker kallt. Hit kan förberedas.

    14. 14.

      Häll av grönsakerna. Lägg dem på hushållspapper och torka torra. Börja med att försiktigt trycka fast ärtskotten och den hyvlade sparrisen runt om tårtans kanter, men spara några sparrisar till ytterligare garnering.

    15. 15.

      Toppa tårtan med fänkål, betor, sparris, salladsärter, picklad lök, räkor, lax, rom och dill.

Är innehållet i detta recept olämpligt?